Geplaatst op 1 reactie

Veilig slapen met de juiste TOG-waarde

Baby’s zijn klein, lief, schattig maar helaas ook erg kwetsbaar: ze hebben in het begin erg veel moeite met het reguleren en behouden van hun lichaamstemperatuur. Het is daarom erg belangrijk dat je jouw baby niet te warm of te koud aankleed. Als (nieuwe) ouder is dat soms lastig inschatten, zeker met wisselende buitentemperaturen. In dit artikel vertellen we je meer over de TOG-waarde en je baby veilig laten slapen met deze richtlijn. Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je oververhitting kunt voorkomen en ben je voorbereid op alle seizoenen!

Met TOG-waarde laat jij je baby veilig slapen

Je hebt de term ‘TOG-waarde’ nu al een paar keer voorbij zien komen. Misschien weet je precies waar we het over hebben, maar het kan ook zijn dat deze term helemaal nieuw voor je is. Laten we daarom bij het begin beginnen: wat is de TOG-waarde en wat kun je ermee? We laten ook zien hoe je de TOG-waarde kunt gebruiken zodat jij je baby veilig kan laten slapen.

Wat is de TOG-waarde?

De TOG-waarde helpt elke ouder zijn of haar baby zo aan te kleden en toe te dekken dat de baby het niet te warm of te koud heeft tijdens het slapen. De letters staan voor Thermal Overall Grade. In het Nederlands: de thermische algemene kwaliteit. Het zegt dus iets over hoe goed de producten de warmte van je baby vasthouden. Om die reden heeft elk product, van luier tot deken, een eigen TOG-waarde.

Hoe hoger de TOG-waarde, des te beter het product de warmte vasthoudt en hoe warmer je baby het krijgt. Is de TOG-waarde laag? Dan wordt er minder warmte vastgehouden. Wanneer het erg warm is kies je voor een lage TOG-waarde en wanneer het koud is voor juist een hoge TOG-waarde. Verderop in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Waarom is TOG-waarde zo belangrijk?

Zoals we hierboven al vermeld hebben is de TOG-waarde een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je baby een gezonde temperatuur heeft tijdens het slapen. We willen niet dat je baby het te warm of te koud krijgt. Helaas kleden veel ouders hun baby toch vaak te warm aan tijdens het slaapje. Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je met de TOG-waarde je baby veilig laat slapen! Zo heeft je baby het nooit te warm of te koud.

Een baby kan zijn of haar warmte nog niet goed reguleren. Daarnaast, wanneer wij het te warm krijgen kunnen we de dekens van ons afslaan, een baby kan dat nog niet. Wanneer je baby de warmte onvoldoende kwijt kan, dan bestaat de kans op warmtestuwing. Je baby te koud aankleden en toedekken zorgt ervoor dat je baby vaak wakker wordt en onrustig is. Met TOG-waarde laat je je baby dus veilig slapen.

veilig slapen

De TOG-waarde toepassen

We benoemde het al eerder: ieder product heeft een eigen TOG-waarde. Wanneer je meerdere kledingstukken, een laken en een deken gebruikt in de wieg of ledikant dan is het belangrijk om de TOG-waarden van alle product bij elkaar op te tellen.

De TOG-waarde staat vaak vermeld op het label van een product, deze waarde is namelijk afhankelijk van het merk en het model. Om je een idee te geven van de verschillen staan hieronder een aantal gemiddelde TOG-waarden vermeld. Nogmaals: de daadwerkelijke waarde staat dus in het product zelf.

Product
Luier
Romper (zonder mouwen of korte mouw)
Romper lange mouwen
Katoenen pyjama of boxpakje
Kleding (trui, vest of broek)
Laken
Inbakerdoek
Zomerslaapzak
Winterslaapzak
Wieg- of ledikantdeken (één laag)
TOG-Waarde
0.1
0.2
0.3
1.0
2.0
0.2
0.2 tot 2.9
0.3 tot 1.0
1.0 tot 3.5
1.5 tot 2.5

De TOG-waarde berekenen

Wanneer jij jouw baby in bed legt met een luier (0.1), romper zonder mouwen (0.2) en een katoenen pyjama (1.0) zit je al snel op een TOG-waarde van: 1.3. Heb je in het bedje nog een laken (0.2) en een deken (2.0) zit je op een TOG-waarde van: 3.5. Hoe hoog de TOG-waarde mag zijn is afhankelijk van de temperatuur in de babykamer. In de tabel hieronder laten we je zien bij welke temperatuur de TOG-waarde maximaal mag zijn.

Temperatuur in de kamer
24 °C of hoger
22 °C tot 24 °C
20 °C tot 22 °C
18 °C tot 20 °C
16 °C tot 18 °C
Kouder dan 16 °C
Maximale TOG-waarde
0.5
1.0
1.5
2.0
2.5
3.5 – 4.0

In het rekenvoorbeeld van net hadden we een TOG-waarde van 3.5. Wanneer de temperatuur in de kamer kouder is dan 16 °C zit je goed met deze kleding en het toedekken van je baby. Echter, wanneer het rond de 20 °C is in de babykamer dan heb je jouw baby te warm toegedekt.

Op een hete zomerdag heeft je baby genoeg aan een luier en eventueel een laken en in de winter (zonder verwarming) kan je gebruik maken van een slaapzak, laken en deken of combinatie hiervan. Zolang je maar de TOG-waarde berekent van alle items samen en deze vergelijkt met de maximale TOG-waarde die past bij de temperatuur van de babykamer.

Neem een kijkje in onze webshop

We hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad en dat we je op weg hebben kunnen helpen om je baby veilig te laten slapen met de TOG-waarde. Wist je trouwens dat wij in onze webshop alle producten verkopen om je baby veilig te laten slapen? Neem eens een kijkje bij onze prachtige babydekens, hoeslakens, lakens en meer. Heb je een vraag over een product, laat het ons dan vooral weten via de contactpagina, Facebook of Instagram.

Liefs,

Team Lumina for Kids

1 gedachte over “Veilig slapen met de juiste TOG-waarde

  1. […] In een eerder artikel vertelde we je al meer over de zogenaamde TOG-waarde. Lees dan ook zeker deze blog om ervoor te zorgen dat je kindje tijdens het slaapje de juiste lichaamstemperatuur heeft en […]

Geef een reactie