Geplaatst op

De 11 dingen die je wél mee moet nemen naar het consultatiebureau

consultatiebureau

Zodra je mama of papa wordt kom je in aanraking met het consultatiebureau, al wordt dit door de meeste ouders gewoon ‘CB’ genoemd. In dit artikel vertellen we je wat het consultatiebureau voor jou en je kindje doet en wat je vooral wél mee moet nemen naar het consultatiebureau. Want ondanks dat je als kersverse ouder een intakegesprek krijgt, kom je er pas na je eerste bezoek er écht achter wat je mee had moeten nemen. Na het lezen van dit artikel ben jij dus voorbereid! Lees dus snel verder.

Wat is het consultatiebureau (CB)?

Zodra je baby geboren is en in staat geschreven bij de gemeente neemt een medewerker van het consultatiebureau contact me je op. Het consultatiebureau is een onderdeel van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) en wordt uitgevoerd door de GGD (Gemeentelijke of Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst).

Het consultatiebureau verzorgt de medische basiszorg voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Vroeger was dit tot 4 jaar en werd de zorg daarna overgedragen naar de schoolarts. Sinds een paar jaar is dat niet meer en is alles ondergebracht bij de jeugdarts op het consultatiebureau.

Wat doet het consultatiebureau?

Wanneer je baby net geboren is zul je het consultatiebureau vaak bezoeken, hoe ouder je kindje wordt hoe minder frequent dit zal zijn. De taken van het consultatiebureau zijn wettelijk vastgelegd en zij zijn verplicht om de gezondheid en ontwikkeling van jouw kindje te volgen en eventuele problemen vroegtijdig te signaleren. Ook verzorgt het consultatiebureau de vaccinaties als je hiervoor kiest.

Tijdens elk bezoek zal een assistente je kindje wegen en meten. Daarna heb je een consult met een jeugdverpleegkundige of jeugdarts. Weet dat het niet alleen een controle is voor je kindje maar ook voor jou een moment is om vragen te stellen en eventueel zaken te bespreken. Het consultatiebureau is er dus voor jou en je kleine. Wat je mee moet nemen naar het consultatiebureau vertellen we je hieronder.

Wat je wél mee moet nemen naar het consultatiebureau

Het lijkt misschien veel, 11 dingen die je mee moet nemen naar het consultatiebureau maar het valt best mee hoor. Vaak heb je aan je luiertas al voldoende maar check voor de zekerheid onderstaande lijstje even.

1. Wikkeldoek of omslagdoek

wikkeldoek

Een wikkeldoek of omslagdoek is echt een must in je babyuitzet en al helemaal om mee te nemen naar het consultatiebureau! Waarom? Je moet je kindje helemaal uitkleden en je kindje kan het dan snel koud krijgen. Helaas moet je ook bijna altijd wachten, met een wikkeldoek of omslagdoek kun je hem lekker warm houden.

2. Schone luiers

Schone luiers, en dan met nadruk op het meervoud. Ze poepen namelijk altijd wanneer het niet uitkomt, dus ook op het consultatiebureau.

3. Billendoekjes

Een open deur misschien en deze valt in dezelfde categorie als nummer twee: genoeg billendoekjes. Zorg ervoor dat je een normale verpakking in je tas hebt zitten en geen reis pakketje van maximaal 10 doekjes. Voor je het weet zijn ze op en sta je zonder.

4. Schoon shirt voor jezelf

Heb je een jongetje? Neem dan ook een schoon shirt voor jezelf mee. Op de een of andere manier plassen ze je altijd onder wanneer ze nét even bloot (zonder luier) op de weegschaal liggen. Dit kan je trouwens ook overkomen wanneer je een meisje hebt. Wees dus voorbereid met een schoon shirt voor jezelf.

5. Het boekje van het CB

Het CB-boekje ontvang je bij het eerste gesprek. Hierin schrijven ze alle data voor de afspraken in en hierin kun je de metingen (lengte, gewicht) zelf bijhouden. Dit kun je gelukkig tegenwoordig ook allemaal online inzien. In dit boekje zitten ook alle documenten die je nodig hebt voor de eventuele vaccinaties.

6. De outfit van je kleine

Doe je kleintje een fijne en makkelijke outfit aan. Zoals we al eerder aangaven: de kleertjes moeten toch uit. Niemand ziet de mooi outfit van de kleine dus dan kun je ze net zo goed iets makkelijks aangeven. Neem ook een reserve setje mee, je weet nooit.

7. Iets om je kindje mee te troosten

Neem een speentje of iets anders mee om je kleintje mee te kunnen troosten. In het begin krijgen ze regelmatig een vaccinatie, het is dan fijn als ze iets vertrouwds bij zich hebben. Naast jou natuurlijk!

8. Zorg dat je ontspannen bent

Niet geheel onbelangrijk: neem je eigen rust mee en blijf ontspannen. Een gestreste mama (of papa) zorgt altijd voor een gestreste baby.

9. Iets te eten of te drinken voor de kleine

Een afspraak komt nooit uit, in de meeste gevallen valt hij net samen tijdens een slaapje of moment van voeden. In het eerste jaar veranderd en zoveel in de slaap- en voedingstijden dat het lastig plannen is. Zorg er daarom voor dat je iets te eten mee neemt.

10. Kinderwagen, Maxi-Cosi of draagzak

Het komt regelmatig voor dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent. Wanneer je baby nog klein is, is het fijn om een kinderwagen, Maxi-Cosi of draagzak bij te hebben. Dan hoef je jouw kleintje niet de hele tijd vast te houden.

11. Lijstje met vragen

Dan de laatste maar niet de onbelangrijkste: schrijf thuis van tevoren op wat jij wilt vragen of wilt weten van het consultatiebureau. Zo voorkom je dat je buiten staat en je vergeten bent je vraag te stellen. Hoewel het consultatiebureau er is om de gezondheid van je kindje te monitoren is het ook de aangewezen plek om al je vragen over opgroeien en opvoeden te stellen.

Neem een kijkje in onze webshop

We hopen dat je iets aan dit artikel hebt gehad en dat we je op weg hebben kunnen helpen met de 11 dingen die je wél mee moet nemen naar het consultatiebureau

Wist je trouwens dat wij in onze webshop alle producten verkopen die we hierboven benoemd hebben? Neem eens een kijkje bij onze prachtige wikkeldoeken, speentjes, babykleding en meer. Heb je een vraag over een product, laat het ons dan vooral weten via de contactpagina, Facebook of Instagram.

Liefs,

Team Lumina for Kids